woensdag 19 april 2017

Onderhoud

Druk, druk, druk zijn we met een soort refit van onze 10m Westerdijk zeeschouw Weerlicht die we al 40 jaar hebben. Het varen op zout water eist zijn tol. Niet alle hoekjes en gaatjes blijven door de jaren

heen even goed geconserveerd. En roest groeit. Ga je die groeibobbels te laat te lijf dan blijkt er weinig over van wat eens een stevige plaat staal was.  Gewoon doorgeroest. Moet een lasser aan te pas komen om het gat weer te dichten. Affijn, de toevallig al ingehuurde lasser gaat dat gelijk doen. Geluk bij een ongeluk, die lasser zag ook een breuk in motorsteun toen hij op ons verzoek de accubak aan het verbreden was.

Deze winter een koelkastje laten plaatsen waar eerst ons 40 jarig gasfornuisje stond. Was aan vernieuwing toe uit veilgheidsoogpunt. Maar koelkastje vergt meer stroom. Dus meer accucapaciteit. En zo kom je van het een in het ander en zijn we hier en daar roest aan het bikken en komt er soms een gaatje in. Affijn. Er kan gelast worden zonder de betimmering te hoeven verwijderen, 'slechts' het potdeksel moet eraf. Nog even en we zetten alles weer in de nodige lagen verf, om met als beloning voor al die weken zwoegen over een tijdje weer lang te genieten op het wad en een tocht naar Denemarken deze zomer. Afgelopen jaar bleven we in Nederland o.a. vanwege de Westerdijk zeeschouwen reunie,  nu willen we weer via de Duitse wadden en het Kielerkanaal naar de Deense of Noord-Duitsewateren aan de Oostzee. Prachtig vaarwater met veel keuzemogelijkheden.
Zwaarden klaar, rechts Ivor
Zijn ook benieuwd hoe onze gerenoveerde zwaarden het doen en zich zullen houden. Ivor van Klink van werf de Hoop in Workum heeft de middennaad vernieuwd aan weerszijden, hopenlijk komen er nu geen roestsporen meer doorheen van de verbindingsbouten, paar langdurig aan inwatering blootgestane plekken zijn fors aangepakt of vernieuwd. Nieuwe kop, nieuw beslag. Afgeleverd met een goed geimpregneerde tweecomponentenlak. Onder het beslag met drie lagen. Zelf de zwaarden afgewerkt met maar liefst 7 lagen aan weerszijden.

Ben ook benieuwd naar hoe andere eigenaren van een Westerdijk zeeschouw met het onderhoud omgaan. Waar lopen ze tegen aan, hoe lossen ze het op? Als eerste eigenaar van onze boot kennen wij onze boot door en door, voor de meesten gaat dat niet op. We horen graag ervaringen van anderen. Via westerdijkzeeschouwencontact@gmail.com of als je Weerlicht of Fordivedaesje ergens treft, spreek ons aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten