maandag 18 november 2013

Puzzle, stukje bij beetje

Stukje bij beetje worden steeds meer Westerdijk zeeschouwen 'achterhaald', krijgen stukjes hun plaats in de geschiedenis van een ooit door 'een Westerdijk' gebouwde boot. De oudste dateren, voorzover wij hebben vernomen, uit 1960. Dit is gebaseerd deels op de herinneringen van de nog levende bouwers, Klaas Westerdijk in Eernewoude, en zijn zonen Bouwe en Wieger. Deze laatste werkt en woont met zijn gezin nog op het werfeiland in Eernewoude. Deels doordat (ex-)eigenaren zich melden per email als ze al googelend op het weblog zijn gestuit. Of wanneer ze op het bestaan van het Westerdijkzeeschouwencontact zijn geattendeerd door laat ik het noemen 'een Westerdijk zeeschouw fan'. En daar blijken meerdere van rond te lopen en te varen is ook nu weer onze ervaring van afgelopen zomer. Deze zomer zijn, niet alleen door ons (Luuk en Els) vanaf 'Weerlicht' en door Carla en Otto vanaf  'Fordivedaesje', voorbij varende of ergens liggende 'Westerdijk zeeschouwen' genoteerd als de naam herkenbaar was. Dat gebeurde spontaan ook vanaf 'Hobbelhynke' (Imma Kuhlmann) en door Hylke Steensma (veel dank beiden).

Nu bij de verwerking van die gegevens thuis op de pc blijkt het soms te gaan om schepen die al wel bekend zijn, maar waar we geen nadere gegevens van hebben, we weten nu in ieder geval dat ze nog 'bestaan' en in de vaart. We hopen dat eigenaren zich kenbaar maken.
Nog steeds duiken er nieuwe 'onbekende namen' op. Om slechts enkele te noemen: 'Annegje', 'Boxer' en 'de Gulden Leeuw'. Mogelijk staan de betreffende boten in de bootnamenlijst onder andere naam, we weten het niet zolang de geschiedenis van een boot niet bekend is. We hopen zoveel mogelijk, ook via ex-eigenaren, te kunnen achterhalen welke boot welke naam heeft gehad, in welke periode, zodat we ook weten wat verouderde namen zijn in de huidige botenlijst. Zo blijkt de 10m 'OL 121, 'bj 74  in 1990 tot 'Welbeschouwd' te zijn omgedoopt. Dat schip is in 1995 verkocht, hoorden we van de ex-eigenaar die in de haven van Schier onze boot stond te bestuderen of het misschien zijn oude boot was. We moesten hem teleurstellen, wij hebben onze boot al vanaf de bouw in '76.  Maar waar en of er nu nog een 'Welbeschouwd' rondvaart weten we pas als de huidige eigenaar zich meldt. Mogelijk vaart dat schip onder andere naam.

Zo kregen we ook veel informatie in een uitgebreide email van de oudste zoon van de ex-eigenaar van 'De Gulden Leeuw'.
Hij schrijft onder meer: 'Mijn naam is Coen van der Weiden, oudste zoon van wijlen Henk & Agnes van der Weiden uit Eindhoven. Westerdijk zeeschouw De Gulden Leeuw was tussen 1967 en 1997 ons familieschip en middels deze bijdrage wil ik proberen onze oude en bijzondere zeeschouw aan de vergetelheid te onttrekken.'



De Gulden Leeuw

De Gulden Leeuw
Coen stuurt o.a. bijgaande foto's mee en beschrijft de rijke geschiedenis van dit destijds wit geschilderde schip (9m,bj 1964), waarop hij zijn jeugd heeft doorgebracht. Ligplaats destijds Muiden, later Drimmelen (Biesbos) en Oudega (Drachten).  Het laatste wat hij er zelf van weet is dat het schip in 2009 naar Duitsland is verkocht.



Wie weet meer over deze boot na 1997? In onze Excellijst komen nog drie zeeschouwen voor van 9 m met bouwjaar 1964, waarover nadere gegevens ontbreken. Ze heten: 'Adelante', 'de Vijfde Mei' en 'Vrijheid'. Maar of een van die schepen iets met 'De Gulden Leeuw' te maken heeft, geen idee (nog). 


Er zijn nog oudere schepen, dwz we weten dat er vanaf 1960 door een Westerdijk stalen schepen zijn gebouwd. Of ze nog bestaan weten we niet. Wie weet er bijvoorbeeld iets over de 8,5m 'Topper' of de 10m 'Boorndiep' uit 1960;  de 9m 'Dalson' van '61; de 9m 'Fram' van '62 of de 9m ''t Hemelbed' uit '63.


Alle informatie is welkom, van alle Westerdijk zeeschouwen tot en met de laatst gebouwde in de jaren tachtig van vorige eeuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten